Cabinet stomatologic și serviciu de ambulanță, inaugurate în Arhiepiscopia Sibiului

12/08/2020

Arhiepiscopia Sibiului a inaugurat joi, 9 iulie, un serviciu de ambulanță și un cabinet stomatologic situat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din oraș, pe strada „A. D. Xenopol”. Acestea au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepsicopul Sibului și Mitropolitul Ardealului.

Cabinetul stomatologic al Arhiepiscopiei Sibiu a început să ofere servicii medicale încă din luna ianuarie a acestui an, cu prioritate copiilor din comunități defavorizate. Personalul calificat pentru astfel de servicii va oferi tratament de specialitate persoanelor cu venituri reduse, familiilor şi copiilor care au nevoie de aceste servicii medicale. Cabinetul a fost sfințit de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezența vicarului-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a consilierului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, a angajaţilor de la Departamentului de asistenţă socială, a personalului centrului medical unde funcționează cabinetul stomatologic şi a altor invitaţi.

„Avem posibilitatea acum de a continua și mai accentuat o lucrare socială, o lucrare de binefacere, de întrajutorare a celor care au nevoie de ajutor mai mult decât avem noi. Dumnezeu ne oferă darurile Sale pentru ca noi să putem să le înmulțim, să le dăm și la alții. Îi pomenim aici pe toți cei care sunt alături de noi, cei care ne-au spus la dispoziție această ambulanță ca să putem și noi să-i ajutăm pe cei care au nevoie de transport, dar mai ales să întreprindem vizite de specialitate cu medici creștini și binevoitori în cele mai îndepărtate locuri, la oameni care au nevoie de această mână de ajutor. Mulțumim binefăcătorilor noștri din Germania și celor care se ostenesc aici”, a spus ierarhul.

Servicii medicale pentru persoane defavorizate

Tot în aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit și ambulanța Arhiepiscopiei Sibiului. Cabinetul medical și serviciul de ambulanță vin să completeze serviciile medicale oferite de Arhiepiscopia Sibiului persoanelor aflate în dificultate în Centrul de recuperare neuro-motorie şi de consiliere psihologică „Sfântul Nectarie”, aflat în aceeași incintă.

„Cabinetul stomatologic este destinat cu prioritate copiilor cu nevoi speciale, proveniți din familii devaforizate sau din zone defavorizate, dar și adulților din familii cu risc social și care nu-și permit să plătească servicii medicale stomatologice. Am inaugurat și serviciul de ambulanță, deși ambele funcționau încă de la începutul anului. Am inaugurat acest serviciu ca o măsură pentru cei care doresc transport medical gratuit și asistență, pentru persoanele din căminele de bătrâni sau de la casele lor, sau de la spitale pentru a fi externați, sau pentru copiii din plasament aduși la cabinet stomatologic sau în alte centre medicale. De asemenea, am binecuvântat și Centrul de recuperare «Sfântul Nectarie» care face cinci ani de activitate, cu sute de proceduri în fiecare lună și mii de proceduri în fiecare an. Mulțumim tuturor sponsorilor și celor implicați de la Diakonie Neuendettelsau Germania de unde am primit ambulanța și aparatura medicală, celor de la Crucea Roșie bavareză pentru donațiile de aparatură și produse medicale făcute, precum și echipei de la Departamentul de asistență socială și a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu”, ne-a spus pr. Adrian Roman.

Serviciile medicale oferite de centrele Arhiepiscopiei Sibiului completează alte programe derulate în Patriarhia Română în domeniul sănătății, cum este programul Socio-Medical „Sănătate pentru Sate”.