Cursul „Părinţi salvatori” la Sibiu

13/04/2021

 

Sibienii au avut posibilitatea ca în perioada 9-11 aprilie să participe în mod gratuit la un curs de resuscitare şi de eliberare a căilor respiratorii „Părinţi salvatori”, susţinut de Vasile Vlaşin şi găzduit de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Sibiu.

Primii cursanţi au învăţat cum să acorde primul ajutor în caz de înec, stop cardio-respirator sau alte urgenţe la sesiunile organizate vineri, 9 aprilie, la sediul asociaţiei sibiene. Au participat preoţi, tineri şi familii din comunitate, dornici să înveţe să acorde primul ajutor atât adulţilor cât şi copiilor.

Cursul „Părinţi salvatori” a ajuns la peste 850 de sesiuni şi a avut peste 25.000 de cursanţi din toată ţara şi în străinătate, în cinci ani. Este o iniţiativă a lui Vasile Vlaşin şi soţiei sale, în memoria fiului lor, Luca Vlaşin, care a murit înecat cu mâncare în urmă cu cinci ani, la vârsta de doi ani. Cei doi soţi îşi doresc să educe cât mai mulţi români în acordarea corectă a primului ajutor pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. De asemenea, cei doi fac lobby pe lângă autorităţile române pentru a dota comunităţile cu mai multe defibrilatoare în instituţii şi alte locuri publice, dar şi pentru ca astfel de cursuri să intre în programa şcolară.

„Cursul are trei module. În primul modul vorbim despre momentele acelea cu încărcătură emoţională foarte puternică, în care trebuie să rămâi calm, în care trebuie să rămâi cerebral, pentru că altfel nu poţi acţiona mai departe. Încerc oarecum să fac pregătire emoţională cu cei care participă la curs, încercând să-i conştientizez de importanţa acelui moment ştiind că numai calmi putem acţiona mai departe. Apoi avem un modul teoretic în care parcurgem informaţii vitale, învăţăm ceea ce, de ce şi cum trebuie să facem, la nivel teoretic. Însă, pentru a putea întregi informaţia, avem nevoie de practică. Resuscitarea nu se învaţă privind un clip video sau citind un material, ci numai exersând pentru a-ţi educa instinctul pentru a putea efectua corect manevrele de resuscitare”, ne-a spus Vasile Vlaşin.

Fiecare curs durează aproximativ cinci ore şi la o sesiune pot participa maximum 25 de persoane. Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul părinţisalvatori.ro.