Ce se întâmplă când știința și religia se întâlnesc la Sibiu: „A fost un proiect pur și de suflet”

26/05/2022

Societatea Studenților Hipocrate Sibiu în colaborare cu Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) au dus la bun sfârșit un proiect pe care Alexa Ferenț, studentă în anul IV la medicină și coordonatoarea proiectului, îl consideră a fi unul de suflet. În cadrul acestuia, câte zece studenți la medicină au mers la două cămine de vârstnici din Sibiu, unul de stat și unul privat pentru a planta flori alături de beneficiari. Alexa spune că întâlnirea cu vârstnicii a fost cu atât mai specială cu cât societatea nu a mai avut astfel de proiecte, iar interacțiunea cu cei de la azil le-a adus multă bucurie. „Nu ar trebui să ne uităm bunicii, mai ales atunci când au nevoie de noi”, spune Alexa.

Proiectul demarat de Societatea Studenților Hipocrate Sibiu în colaborare cu Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS)a avut loc în prima parte a lunii mai. Alexa Ferenț povestește cum a ajuns să se ocupe de el.

Flori la caminul de batrani

„Noi suntem o asociație de studenți la medicină și cumva acesta a fost un proiect care nu a mai fost făcut de societate. În mare parte noi ne focusăm pe proiecte legate de medicină, cum ar fi campaniile de donări de sânge. Ideea că nu am mai fost implicată într-o situație umanitară atât de specială, care a implicat oameni în vârstă, unii dintre ei bolnavi de demență sau alzheimer, pentru care noi puteam face ceva m-a convins și am spus că proiectul acesta este al meu. Eu sunt membru voluntar în cadrul societății, dar pot coordona proiecte”, povestește Alexa.

Flori la caminul de batrani

Fata spune că a simțit că toți colegii ei au avut, la început, emoții și o reținere în a interacționa cu vârstnicii. Când și-au început ei stagiatura a venit pandemia și timp de doi ani, până anul acesta tinerii studenți la medicină nu au interacționat cu pacienții. De aceea se simțeau neputincioși pentru că știau cum să-i abordeze pe cei de la cămin, ce au în comun, cum să le ajungă la suflet. Astfel, înainte de a începe proiectul i-a ajutat medicul Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie și fostul lor profesor. Acesta le-a explicat, în cadrul unui workshop cum să se poarte cu persoanele afectate de aceste boli, cum sunt demența, alzheimerul sau altimer, parkinson.

„Asta ne-a ajutat foarte mult și el a fost unul dintre primii oameni care ne-a ajutat în acest sens”, spune Alexa.

Flori la caminul de batrani

Proiectul a fost unul de succes și colaborarea cu AFOS va continua

Fata povestește că realizarea acestui proiect nu a fost una ușoară. Găsirea de sponsori, pentru că la început nu aveau nimic, nici flori, nici unelte, nimic, nu a fost o misiune simplă. Au fost multe Nu-uri. Apoi, ușile au început încet, încet să se deschidă spre surprinderea Alexi. Primul care a reacțional a fost părintele Adrian Roman, cel care conduce AFOS. Când a auzit că au nevoie de ajutor i-a propus o colaborare și în susținut-o în proiectul ei cu tot ce a avut nevoie pentru plantarea florilor, de la pământ, unelte și până la ghivece. A doua surpriză plăcută pentru Alexa au fost cei de la sera Camelia. „Au fost incredibili. Nu-i cunoșteam. Le-am găsit numărul pe google. Au fost foarte deschiși și am primit de la ei mai mult decât m-aș fi așteptat. Ne-au dat 100 de flori pentru un cămin. Am plantat și în grădinile lor de afară și am pus și jardiniere cu mușcate în fața căminelor”, mai spune Alexa. I-au ajutat și cei de la Brutăria „Pâine cu maya by Virgil” din Șelimbăr care au oferit gustări cu care să-i surprindă pe cei de la azil.

Flori la caminul de batrani

Câte zece studenți au fost la căminul de vârstnici aflat pe strada Coșbuc, acolo unde sunt beneficiari aproximativ 80 de bătrâni și la un căminul privat  „Unserhaus” aflat în Ștrand. A fost o bucurie atât pentru studenți cât și pentru vârstnici. Aceștia au petrecut ore bune în aer curat, povestind cu tinerii studenți și plantând flori. „A fost un proiect pur și de suflet”, spune Alexa cu toată convingerea.

O altă împlinire pentru ea, este aceea că după acest proiect prietenia pe care a legat-o cu preotul Adrian Roman și cu AFOS va continua. Cele două organizații vor colabora și pe viitor.

„Mă bucur foarte mult că l-am cunoscut, este un om extraordinar și am convenit că vom continua colaborarea. Cu siguranță vom face multe alte proiecte împreună”, încheie Alexa Ferenț.

Flori la caminul de batrani

Flori la caminul de batrani

Flori la caminul de batrani

Flori la caminul de batrani

Flori la caminul de batrani

Sursa text si media: https://www.turnulsfatului.ro/2022/05/26/ce-se-intampla-cand-stiinta-si-religia-se-intalnesc-la-sibiu-bdquo-a-fost-un-proiect-pur-si-de-suflet-rdquo-193200