Noutăți

Consultații medicale gratuite pentru mai mulți copii din Sibiu

07/06/2023

Arhiepiscopia Sibiuluiprin Departamentul social-filantropic și Asociația Filantropia Ortodoxă, a oferit la finalul săptămânii trecute consultații medicale gratuite pentru copiii de la Centrul socio-cultural „Noi orizonturi” de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu – Trei StejariMicuții au fost consultați de medicul stomatolog Natalia Giușcă într-un cabinet medical mobil amenajat în ambulanța aflată în serviciul asociației menționate. Citeste in continuare …

“Viitorul, încotro?!!” – Elevi de gimnaziu ajutați de AFOS să își aleagă opțiunea educațională și vocațională

04/05/2023

Activitatea de familiarizare a elevilor din ciclul gimnazial înscriși în programul “Prin educație spre locuri de muncă decente”, implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), cu licee, companii și instituții publice și private sibiene, a continuat și în luna aprilie 2023. Citeste in continuare …

Daruri pentru bolnavii internați la Secția de Psihiatrie cronici – Vulcan a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov

02/05/2023
În aceste zile de Paști sau de trecere de la întristare la bucurie, voluntarii Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu Filiala Săcele, județul Brașov, sub coordonarea preotului Vasile Gasparovici, au dorit să aducă prin cuvânt și faptă bucurie și mângâiere în sufletele întristate ale bolnavilor. Hristos Domnul ne cere astăzi, nouă tuturor, să vestim bucuria învierii Sale în jurul nostru, mai ales acolo unde viața semenilor noștri este lipsită de ajutor și bucurie.

Citeste in continuare …

Vulnerabilitatea socială și strategii de coping la elevii din medii defavorizate

25/04/2023

“Începe tot lucrul tău, oricât de mic, cu Dumnezeu şi săvârşeşte-l ca înaintea feţei Sale. Sârguieşte ca pe toate să le faci cu Domnul, şi fără El nimica să nu faci.

Ai pentru asta sfânta rugăciune. Pune plămada ei în fiecare faptă şi în fiecare gând.

Ce-ai de făcut începe cu binecuvântare şi mulţumeşte când ai isprăvit.”[i]

Cu convingerea fermă că ceea ce este săvârșit sub auspiciile binecuvântării divine aduce roade bune și bogate, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS)a Arhiepiscopiei Sibiului, implementează din vara anului 2021 Proiectul 942.406 – ”Prin educație spre locuri de muncă decente”, cu obiectivul de a sprijini tineri și copii vulnerabili din punct de vedere socio-emoțional și educational. Citeste in continuare …

Conexiune sufletească și daruri oferite de elevii Liceului Terezianum copiilor din Casa Dalia

13/04/2023

Copiii găzduiți în Casa Dalia a Arhiepiscopiei Sibiului, care funcționează din luna septembrie 2022 în parteneriat cu DGASPC Sibiu, au primit cu bucurie și cu plăcută surpriză vizita elevilor Liceului Tehnologic Terezianum din Sibiu, în pragul Sfintelor Paști. Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS) a Arhiepiscopiei Sibiului colaborează deseori cu profesori și elevi ai Liceului Tehnologic Terezianum în diferite proiecte care schimbă în bine viața comunității sibiene. Citeste in continuare …

AFOS – liant al colaborării dintre școli și companii sibiene

07/04/2023

Proiectul „Prin educație spre locuri de muncă decente, implementat cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului de cătreAFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) aArhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu fundația elvețiană HEKS/EPER și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, având printre obiectivele principale accesul tinerilor din medii sociale dezavantajate sau vulnerabile, incluzând comunitatea Roma, la locuri de muncă stabile și decente,se derulează de doi ani școlari în mai multe școli gimnaziale, precum și înîn Liceul Ioan Lupaș Săliște, Colegiul Tehnologic Independența, Colegiul Tehnic Cibinium, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Terezianum, Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I și Liceul Economic George Barițiu. Citeste in continuare …

MAME ȘI FIICE ÎMPREUNĂ ÎN CADRUL ȘCOLAR PENTRU O SUDURĂ TRAINICĂ A RELAȚIEI LOR

06/04/2023

Plecând de la convingerea că toți copiii merită să fie înțeleși și protejați, că au nevoie să-și împărtășească emoțiile și bucuriile cu oamenii cei mai dragi, echipa Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), a organizat în pragul vacanței pentru Sfintele Paști, întâlniri informale, în cadrul cărora un număr mare de elevi din școlile partenere au avut bucuria de a crea împreună cu un membru al familiei decorațiuni și ornamente specifice perioadei pascale. Citeste in continuare …

În căutarea vocației profesionale

01/03/2023

Încă din vara anului 2021 AFOS implementează proiectul “Prin educație spre locuri de muncă decente” în douăsprezece unități de învățământ sibiene, școli generale și licee tehnologice,în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER Elveția și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

AFOS vine astfel în întâmpinarea elevilor sibieni cu situații dezavantajate, din medii marginalizate sau minoritare, și le pune la dispoziție resurse educative, umane și materiale pentru a le păstra interesul viu spre finalizarea cu succes a studiilor gimnaziale și liceale. Încununarea muncii depuse constă în medierea de către consilierii din echipa AFOS a unor locuri de muncă potrivite și stabile pentru tinerii absolvenți. Citeste in continuare …

APEL LA AJUTORAREA VICTIMELOR DIN TURCIA ȘI SIRIA

10/02/2023

Sursă foto: emm.ro

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, întrunit joi la București, a decis organizarea unei colecte pentru ajutorarea comunităților ortodoxe din Siria și Turcia, grav afectate de cutremurul devastator care s-a produs la începutul acestei săptămâni.

Seismul a afectat comunitățile Patriarhiei Antiohiei din Alexandretta, Mersin și Antakia din Turcia, precum și comunitățile din Alep, Latakia și Hama din Siria.

Această colectă este organizată de Patriarhia Română prin platforma Ajută cu bucurie, instrument utilizat tot în scop umanitar în perioada pandemiei, dar și pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

Colecta se desfășoară până în data de 4 martie 2023. Persoanele care vor să ajute o pot face direct în platforma ajutacubucurie.ro – începând cu data de 11 februarie – sau prin virament bancar în conturile de mai jos.

RO54 RNCB 0075 0048 9503 0091 (LEI),
RO27 RNCB 0075 0048 9503 0092 (EURO),
RO97 RNCB 0075 0048 9503 0093 (USD).

Există posibilitatea donării și direct pe site-ul nostru la secțiunea VREI SĂ FACI O DONAȚIE, selectând campania Donează pentru sinistrații din Turcia. Pentru alte donații în bani, îmbrăcăminte, alimente, produse de igienă etc. vă așteptăm pe str. Dealului nr. 13, Sibiu, de L-V, între orele 10.00-12.00. Posibilitatea noastră este doar de redirecționare a donațiilor către Federația Filantropia și a ajutoarelor materiale către centrele de colectare din țară (București, Cluj, Constanța).

Situația din Turcia și Siria

Peste 21.000 de morți s-au produs în urma cutremurului din Siria și Turcia, iar numărul lor ar putea crește până la finalul căutărilor.

Orașele din Turcia sunt în mare parte izolate din cauza cutremurului și încă sunt persoane care nu au fost găsite, fiind prinse sub dărâmături.

Departamentul pentru tineri din cadrul Patriarhiei Antiohiei, condus de Arhimandritul Meletie Shatahi, fost student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, oferă asistență celor afectați de seism în Siria, în special în orașele Alep, Latakia si Hama.

Mai multe lăcașuri de cult au fost afectate. Două biserici din Antakia au fost distruse de cutremur și va fi nevoie să fie reconstruite; o altă biserică din Iskenderun (Alexandretta) este în parte distrusă; o biserică din Arsuz a fost distrusă.

Catedrala Sf. Ilie din Alep a fost afectată, dar nu distrusă, iar în prezent în catedrala din Alep sunt găzduite mai multe familii care au rămas fără adăpost.

O altă biserică afectată este biserica Sf. Gheorghe din Latakia, port la Marea Mediterană, în Siria.

Sursă text: Basilica.ro și AFOS