Noutăți

Serviciul ambulanțier AFOS sprijină Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

24 December 2020

AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) vine în întâmpinarea nevoilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu în ceea ce privește transportul bolnavilor cu Covid-19 și nu numai. Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Laurențiu, ambulanța de Tip 1, dotată complet, a serviciului ambulanțier autorizat al asociației Arhiepiscopiei Sibiului va transfera pacienții din secțiile Spitalului la Secția de Radiologie – Compartimentul imagistică CT RMN.

Serviciul ambulanțier AFOS a deservit de la începutul pandemiei aproape exclusiv transportul copiilor cu dizabilități de la centrele speciale spre asistența medicală oferită de asociație. Acesta a fost creat pentru a veni în sprijinul persoanelor sărace și greu deplasabile pentru transportul lor la recuperare sau tratament, la adresa de domiciliu sau la cămin în Sibiu sau în alte localități.

Asociația eparhială a înființat acest serviciu socio-medical pentru a fi complementar altor programe derulate de Biserică în domeniul sănătății. Spre exemplu, Programul Socio-Medical ”Sănătate pentru Sate”, în cadrul căruia se asigură asistență medicală gratuită persoanelor care locuiesc în zone defavorizate de pe raza eparhiei. Persoanele beneficiare ale acestui program provin din localități în care nu sunt furnizate servicii medicale, adică nu există medic de familie, sau nu sunt asigurate de CNAS, ambulanța fiind în acest caz de un real folos. Numărul total de beneficiari în cadrul acestui Program Socio-medical este de 2.372 de persoane, 5 astfel de activități desfășurându-se pe parcursul acestui an.

A apărut primul numar al Revistei Ghid filantropic a AFOS

24 August 2020

Ghidul Filantropic, inițiativă a unor tineri inimoși, apare sub egida AFOS și se dorește a fi o sursă competentă de informare și un liant între furnizorii și beneficiarii de sprijin de tip social-filantropic. Este un cadru de prezentare a activității diferitelor asociații de binefacere din comunitatea sibiană și va supune constant atenției un caz special al unui copil, al unei familii, al unei persoane adulte singure, care se află într-o stare de vulnerabilitate în ceea ce privește mai cu seamă starea de sănătate.

Pe lângă strângerea de fonduri necesare soluționării favorabile a unei astfel de situații dificile de viață, Ghidul filantropic vă propune un parteneriat și lansează o invitație deschisă tuturor celor care activează în acest delicat domeniu, plin de încărcătură sufletească, dar și plin de bucurie a faptei bune și a împlinirii poruncii celei mari a iubirii și a milosteniei. Activitatea dvs. poate fi mai bine făcută cunoscută în paginile ghidului, care va reuni laolaltă oameni și informații utile, precum și articole din actualitatea socială, duhovnicească, bisericească, istorie și artă.

Dorim să consolidăm unitatea și colaborarea asociațiilor, comunităților creștin-ortodoxe, parohiilor, centrelor și așezămintelor sociale și misionare, a grupurilor de formare, și să facilităm inter-relaționarea celor care doresc să ofere sprijin, să se implice constant sau punctual.

Fiți așadar, parte a acțiunilor filantropice care oferă dragoste, mărturisind credința în Dumnezeu, lucrătoare prin iubire, luptând pentru viața aproapelui, pentru o lume mai bună și dreaptă!

Donația voastră poate salva o viață!

Pr. Adrian Roman
Președinte

Noi donatori la Sibiu în cadrul Campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”

12 August 2020

Mai mulţi angajaţi ai Inspectoratului de Jandarmeri Judeţean Sibiu au donat sânge în cadrul Campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!” a Patriarhiei Române. Campania este implementată la Sibiu prin Departamentul de asistenţă socială al Arhiepiscopiei Sibiului şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu, iar activitatea a avut loc joi, 16 iulie, la Centrul de Transfuzie Sanguină din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Activitatea de donare de sânge a jandarmilor sibieni a venit într-o perioadă în care nevoia de sânge din unităţile medicale din România este foarte mare. Donatorii şi-au exprimat dorinţa ca gestul lor să fie urmat de cât mai mulţi oameni, în speranţa de a veni în sprijinul unităţilor medicale unde este mare nevoie de sânge pentru a salva vieţile celor aflaţi în grele încercări.

„Le mulţumim foarte mult jandarmilor sibieni pentru gestul lor de binefacere şi pentru sacrificiul făcut în aceste momente dificile prin care trecem cu toţii. Stocurile de sânge din spitale sunt foarte mici din cauza lipsei de donatori în perioada de carantină şi nu numai, iar acum această criză din spitale este foarte mare. De aceea, jandarmii sibieni au dat un exemplu pentru noi toţi şi sperăm ca oamenii să vină să doneze sânge pentru a salva vieţile semenilor încercaţi de boli şi de accidente”, ne-a spus inspectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, Marius Talmaţchi.

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” se află la cea de-a şasea ediţie în Arhiepiscopia Sibiului, până în prezent participând aproximativ 3000 de persoane.

Fotocredit: Facebook/Jandarmeria Sibiu

Cabinet stomatologic și serviciu de ambulanță, inaugurate în Arhiepiscopia Sibiului

12 August 2020

Arhiepiscopia Sibiului a inaugurat joi, 9 iulie, un serviciu de ambulanță și un cabinet stomatologic situat în vecinătatea Catedralei Mitropolitane din oraș, pe strada „A. D. Xenopol”. Acestea au fost sfințite de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepsicopul Sibului și Mitropolitul Ardealului.

Cabinetul stomatologic al Arhiepiscopiei Sibiu a început să ofere servicii medicale încă din luna ianuarie a acestui an, cu prioritate copiilor din comunități defavorizate. Personalul calificat pentru astfel de servicii va oferi tratament de specialitate persoanelor cu venituri reduse, familiilor şi copiilor care au nevoie de aceste servicii medicale. Cabinetul a fost sfințit de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezența vicarului-administrativ al eparhiei, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, a consilierului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Adrian Roman, a angajaţilor de la Departamentului de asistenţă socială, a personalului centrului medical unde funcționează cabinetul stomatologic şi a altor invitaţi.

„Avem posibilitatea acum de a continua și mai accentuat o lucrare socială, o lucrare de binefacere, de întrajutorare a celor care au nevoie de ajutor mai mult decât avem noi. Dumnezeu ne oferă darurile Sale pentru ca noi să putem să le înmulțim, să le dăm și la alții. Îi pomenim aici pe toți cei care sunt alături de noi, cei care ne-au spus la dispoziție această ambulanță ca să putem și noi să-i ajutăm pe cei care au nevoie de transport, dar mai ales să întreprindem vizite de specialitate cu medici creștini și binevoitori în cele mai îndepărtate locuri, la oameni care au nevoie de această mână de ajutor. Mulțumim binefăcătorilor noștri din Germania și celor care se ostenesc aici”, a spus ierarhul.

Servicii medicale pentru persoane defavorizate

Tot în aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit și ambulanța Arhiepiscopiei Sibiului. Cabinetul medical și serviciul de ambulanță vin să completeze serviciile medicale oferite de Arhiepiscopia Sibiului persoanelor aflate în dificultate în Centrul de recuperare neuro-motorie şi de consiliere psihologică „Sfântul Nectarie”, aflat în aceeași incintă.

„Cabinetul stomatologic este destinat cu prioritate copiilor cu nevoi speciale, proveniți din familii devaforizate sau din zone defavorizate, dar și adulților din familii cu risc social și care nu-și permit să plătească servicii medicale stomatologice. Am inaugurat și serviciul de ambulanță, deși ambele funcționau încă de la începutul anului. Am inaugurat acest serviciu ca o măsură pentru cei care doresc transport medical gratuit și asistență, pentru persoanele din căminele de bătrâni sau de la casele lor, sau de la spitale pentru a fi externați, sau pentru copiii din plasament aduși la cabinet stomatologic sau în alte centre medicale. De asemenea, am binecuvântat și Centrul de recuperare «Sfântul Nectarie» care face cinci ani de activitate, cu sute de proceduri în fiecare lună și mii de proceduri în fiecare an. Mulțumim tuturor sponsorilor și celor implicați de la Diakonie Neuendettelsau Germania de unde am primit ambulanța și aparatura medicală, celor de la Crucea Roșie bavareză pentru donațiile de aparatură și produse medicale făcute, precum și echipei de la Departamentul de asistență socială și a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu”, ne-a spus pr. Adrian Roman.

Serviciile medicale oferite de centrele Arhiepiscopiei Sibiului completează alte programe derulate în Patriarhia Română în domeniul sănătății, cum este programul Socio-Medical „Sănătate pentru Sate”.

Campania „Protejăm vârstnicii de acasă!” continuă la Sibiu

12 August 2020


Campania umanitară „Protejăm vârstnicii de acasă!”, inițiată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de asistență socială, în parteneriat cu Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, continuă în această perioadă. Prin această campanie au fost ajutate persoane vârstnice greu deplasabile sau izolate, cu venituri mici, fără aparținători și/sau cu handicap, pe toată perioada stării de urgență instituită în timpul pandemiei provocate de virusul SARS-CoV2.

În săptămâna 25-29 mai 2020 au fost sprijinite mai multe familii cu alimente, constând în legume, fructe, conserve, pâini și cozonaci. Până în prezent, de la începutul instaurării stării de urgență (16 martie), în cadrul acestei campanii au fost sprijinite direct prin Departamentul de asistență socială al eparhiei aproximativ 700 persoane vârstnice cu produse alimentare și de igienă și curățenie în valoare de aproximativ 51.000 lei.