Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), în calitate de vechi partener și bun colaborator al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu și al Inspectoratului Județean Școlar, prin prisma experienței acumulate în multiple activități cu copiii și tinerii, a fost invitată să se alăture proiectului dedicat Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală. Inspectoratul General al Poliției Române, cu sprijinul Direcției Siguranță Școlară, implementează și în acest an, la nivel național, Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.După cum informează Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, scopul inițiativei este acela de a contribui la“crearea în școală a unui mediu sigur și pozitiv, prin implicarea factorilor cheie în asigurarea unui climat educațional de calitate – elevi, părinți, consilieri școlari, diriginți, directori ai unităților de învățământ, personal cu atribuții de pază a unităților școlare pe de o parte, iar pe de altă parte, polițiști, specialiști din domenii care interacționează cu copilul și reprezentanți ai autorității publice locale.”
Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, AFOS a dat curs invitației Biroului Siguranță Școlară Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu, în inițierea unui concurs adresat elevilor din școlile gimnaziale de pe raza județului și a unor lecții de educație non-formală.În cadrul proiectului, AFOS a susținut activități la Școala Gimnazială nr. 8 Sibiu, Școala Gimnazială nr. 23 Sibiu și Școala Gimnazială Șura Mică, oferind la final elevilor icoane pe lemn, rechizite și dulciuri.
Echipa AFOS a fost formată din pr. dr. Adrian Roman, consilier al Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, în calitate de președinte AFOS și dl. Nicolae Blaga, asistent social principal, formator cu o bogată experiență în activități de tip non-formal.Prin jocuri inedite elevii au fost ajutați să conștientizeze mecanismele psiho-emoționale care sunt implicate în fenomenul de bullying și să adopte o atitudine proactivă. “În fața unor situații amenințătoare (fizic sau emoțional) obișnuim să avem una din reacțiile: luptă, fugi sau îngheață. Elevii au concluzionat că fiecare dintre cele trei reacții are dezavantaje greu de purtat. Observăm adesea caracterul automat, aproape involuntar, al reacțiilor noastre în situații dificile.Și fenomenul de bullying are la bază interpretarea unor situații de viață ca fiind amenințătoare.Activitățile propuse de AFOS au permis elevilor să schimbe raportarea la situațiile de tip bullying, atât din rolul de agresor cât și din cel de victimă”, a afirmat Nicolae Blaga.
Pr. Adrian Roman a pus la inimă elevilor îndemnul de a chema în rugăciune pe Dumnezeu pentru a ne întări și a revărsa dragostea, iertarea și binecuvântarea Sa asupra noastră și asupra semenilor noștri care ne-au ofensat:“Prezența în stare de rugăciune, așezarea conștientă în dragostea lui Dumnezeu, atât în momente de liniște, cât și în clipe de tulburare, este alternativa pe care Biserica o propune celor mici și celor mari deopotrivă.Învățătura Mântuitorului Iisus Hristos ne așează pe fiecare dintre noi smerit în fața aproapelui. Virtuțile creștine sau trăirea în comuniunea bisericească prin practicarea credinței noastre ne ajută să privim pe oricine cu dragoste, să relaționăm cu stăpânire de sine, fără judecată, cu blândețe, cu bunătate și față de cel diferit de noi șifață de cel care se exclude prin trăirile sau ideile sale dintre ceilalți, sau dimpotrivă, este marginalizat din pricina unor principii de viață diferite, stare socială, înfățișare sau comportament.”
La sfârșitul lunii februarie, Inspectoratul de Poliție Sibiu a anunțat clasa câștigătoare a concursului ce a constat în elaborarea unor materiale informativ-preventive sub forma unui afiș format 100×70 cm și a unui clip cu durata de maxim 3 minute, prin intermediul cărora să fie transmise mesaje de descurajare a violenței psihologice (bullying). Astfel, clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Șura Mică a primit premiul și titlul de câștigătoare a concursului „Nonviolență în Școli”. Toți elevii prezenți au fost receptivi și implicați, dând dovadă de creativitate și sensibilizând prin mesajele transmise, pentru care merită felicitări și încurajarea de a continua să dea dovadă de o bună conduită socială și morală.
A consemnat Cristina Roman