Apelul umanitar urgent inițiat de Departamentul Social și AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) ale Arhiepiscopiei Sibiului la scurt timp după începerea conflictului militar din Ucraina, ca urmare a afluxului mare de refugiați aflați în situație de vulnerabilitate, s-a bucurat de un răspuns extraordinar în rândul credincioșilor din țară și din străinătate, un răspuns al iubirii creștine din partea parohiilor, protopopiatelor sau școlilor. Contribuția tuturor a fost generoasă și promptă, ceea ce a permis mobilizarea rapidă a mijloacelor de transfer a colectei de bunuri către zonele cele mai afectate, repectiv granița de Nord a României, precum și parteneri din Republica Modova și Ucraina. Astfel, Centrul Mitropolitan Sibiu a contribuit prin AFOS și la colecta realizată de Patriarhia Română prin Federația Filantropia.
O parte din ajutoarele colectate au luat calea Bucureștilor, de unde au fost trimise la Chișinău, unde au fost distribuite de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei. O sumă însemnată de bani a fost atribuită achiziției de containere pentru transportul de marfă pe uscat sau apă, pe fondul unui deficit la acest capitol, precum și ca soluție de gestionare a diferitelor tipuri de criză și nevoi sociale, pe termen lung. O bună parte a colectei a mers la eparhiile din nordul țării, care se confruntă cu valuri mari de refugiați.
Arhiepiscopia a coordonat direcționarea transporturilor și colectelor din anumite zone sau protopopiate ale județelor Sibiu și Brașov către punctele vamale sau centrele eparhiale de la frontieră sau către centrele bisericești importante de strângere de fonduri sau ajutoare. Parohiile și asociațiile ortodoxe au colectat în acest scop sute de paleți cu aparatură medicală, medicamente, pături, saltele, saci, pilote, perne, corturi, articole vestimentare și alimente neperisabile pentru a le trimite apoi pe teritoriul ucrainean, în Rep. Moldova și la centrele zonale din țară.Acțiunile au angajat sute de voluntari și realizarea a 21 de transporturi importante interne și externe, mai ales din Brașov, așa cum au arătat-o și comunicatele media din luna martie, și la care se adaugă numeroasele transporturi ale unor parohii, grupuri și persoane, toate în valoare de milioane de lei, prin contribuția tuturor donatorilor și voluntarilor.
Centrul umanitar parmanent-Cămăruța milosteniei
Ca pe tot parcursul anului, s-au colectat cantități semnificative de alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte, pături, saltele, medicamente, jucării în Centrul umanitar al Cămăruței Milosteniei, un proiect inițiat de Înalpreasfințitul Laurențiu, Arhipiscopul Sibiului încă de la începutul pandemiei. Afluxul constant al acestora a necesitat mobilizarea unui număr mare de voluntari din cadrul unor licee sibiene, îndeosebi a alevilor de la Liceul O. Goga, care s-au alăturat personalului Departamentului Social și al AFOS în scopul sortării, etichetării și împachetării produselor respective. Procesul de colectare și distribuire a ajutoarelor este unul continuu, dinamic și necesită o deosebită atenție din partea celor implicați. Este nevoie de atenție sporită la termenele de valabilitate ale produselor, la sortarea pe categorii de vârstă și destinație a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru a evita situația delicată de a oferi bunuri deosebit de uzate, improprii.
Grijă pentru cei rămași
Între timp, la nivelul județului Sibiului au apărut cazuri de refugiați cărora li se redirecționează și în prezent o parte din asistența necesară, fie că este vorba de alimente, haine, medicamente sau de ajutor cu demersuri administrative, traduceri, transport, cazare. Contactul personal al reprezentanților Arhiepiscopiei Sibiului și ai AFOS cu refugiații ucrainieni, îndeosebi femei și copii, a denotat de fiecare dată profunda lor recunoștință pentru ajutorul primit, pentru ospitalitatea și dragostea poporului român.
Adeseori, aceste persoane pot fi întâlnite duminica la Sfânta Liturghie oficiată în parohiile unde sunt cazate momentan, arătându-și credința și nevoia de a fi în comuniune cu ceilalți și cu Dumnezeu. Asociația eparhială, Departamentul social, parohii, protopopiate, asociații ortodoxe ale Arhiepiscopiei Sibiului sprijină aceste grupuri, unele formate doar din copii orfani mai ales la centrele de cazare din Brașov, Sibiu, Mediaș, Mărginimea Sibiului etc.
Ajutor constant pentru cei sărmani
Nu sunt uitate nici familiile și persoanele vulnerabile din eparhie.Ajutoare constând în bani, medicamente, hrană caldă, haine sau medicamente, consultații gratuite, transport ambulanțier, consiliere, kituri școlare sunt distribuite aproape zilnic în minicipiul Sibiu, în satele din județele Sibiu și Brașov, în acestă perioadă ele ajungând la sute de persoane din Alma, Netuș-Iacobeni, Cașolț, Cristian, Sâmbăta de Sus, Rothla, școli sau licee din Mediaș sau Sibiu în cadrul proiectului„Cămăruța milosteniei”sau a programului săptămânal„Masa bucuriei”.
Unele dintre campaniile derulate chiar în Săptămâna Mare, precum „Bunicii noștri” și „Invățăm prin fapte” se bucură de sprijinul fund-raisingului unor societăți sau instituții ca AutoKlass Sibiu sau Licee sibiene precum Colegiul Economic „George Barițiu”, Liceul de Industrie Alimentară „Terezianum” şi Liceul Tehnologic „Avram Iancu” cu implicarea
angajaților, voluntarilor, cadrelordidacticeîndistribuireaajutoarelorîncomunitate.
Privind spre Patimile și Invierea din morți a Domnului Iisus Hristos și nădăjduind spre pace și spre mai bine, mulțumim tuturor pentru cele dăruite și implicarea personală!