Proiectul „Prin educație spre locuri de muncă decente”, implementat cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului de cătreAFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) aArhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu fundația elvețiană HEKS/EPER și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean, având printre obiectivele principale accesul tinerilor din medii sociale dezavantajate sau vulnerabile, incluzând comunitatea Roma, la locuri de muncă stabile și decente,se derulează de doi ani școlari în mai multe școli gimnaziale, precum și înîn Liceul Ioan Lupaș Săliște, Colegiul Tehnologic Independența, Colegiul Tehnic Cibinium, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Terezianum, Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I și Liceul Economic George Barițiu.
Astfel, în ceea ce privește medierea pe piața muncii, cu aprobarea și supervizarea AJOFM, pe baza bunelor relații de colaboare pe care AFOS le are deja cu diferite întreprinderi private din județul Sibiu, precum și cu ajutorul echipei suport din partea partenerului elvețian, agenții de ocupare și consilierii în carieră din proiect au contactat peste 20 de companii locale, în vederea găsirii unor oferte bune de muncă pentru elevi, ținta propusă fiind de angajare a minim 85 de elevi în fiecare din cei trei ani de implementare a proiectului.
Întrucât experiența a dovedit că una dintre provocările de pe piața muncii este retenția tinerilor la locul de muncă, AFOS a adresat și această delicată chestiune în cadrul unor întâlniri organizate la sediul angajatorilor, unde au fost oferite diferite soluții și consultanță reprezentanților departamentelor de rersurse umane. Odată realizată angajarea, intervini chestiuni de ordin obiectiv și subiectiv în păstrarea respectivului loc de muncă. Pe de o parte, precaritatea mijloacelor materiale ale tinerilor se cere contrabalansată cu oferirea de soluții privind transportul, echipamentul de lucru, pe de altă parte odată ce este căpătată o anumită calificare profesională, este nevoie de soluții pentru fidelizarea personalului, căci mirajul plecării la alte companii pentru o salarizare mai bună, sau a plecării în străinătate, reprezintă o altă provocare des întâlnită.
La 28 martie la sediul Scandia Food Sibiu și în 5 aprilie la sediul SC Compa SA, echipa AFOS a fost găzduită de reprezentanții Departamentului de Resurse Umane, scopul discuțiilor fiind găsirea de soluții viabile pentru atragerea și motivarea elevilor pentru domeniul de activitate cu profil tehnic, integrarea acestora și retenția la locul de muncă. Între subiectele atinse, enumerăm:
-probleme pe care firma le întâmpină încă de la înscrierea elevilor absolvenți de clasa VII-a spre școlile cu profil tehnologic;
-motivarea tinerilor absolvenți pentru a opta pentru o carierăîn domeniul industrial tehnologic;
-problemele privind interesul pentru cursurile de formare din perioada de ucenicie și instrumente pe care le pot utiliza pentru motivare;
-cauzele principale privind rata de retenție a celor angajați;
-prezentarea unor posibile soluții;
-necesitatea colaborării strânse între școli, angajatori și mediatorul de pe piața muncii;
Menționăm că la data de 23 martie AFOS a găzduit și cea de-a doua reuniune a Grupului Local de Lucru (GLL), format din reprezentanți ai firmelor, ai școlilor, ai Inspectoratului Școlar și ai partenerilor din proiect, tocmai cu scopul de a găsi soluții pentru armonizarea relației școală – angajator, pentru îmbunătățirea și ținerea în actualitate a curriculei școlare, pentru identificarea căilor de câștigare a interesului tinerilor pentru o carieră tehnică, dublată de investiția în formarea lor ca oameni și caractere.Fiecare dintre aceste întâlniri de lucru s-au bucurat de feedback pozitiv din partea angajatorilor, de succes, de determinarea continuării unei colaborări constructive pe termen mediu și lung.
“Nu este o coincidență – ne spune Pr. Dr. Adrian Roman, Președintele AFOS – faptul că ne aflăm în preajma Sărbătorii Sfintelor Paști, a Învierii Domnului. Dimpotrivă, în calitatea sa de asociație creștin ortodoxă, AFOS își reafirmă și prin acest proiect hotărârea de a uni munca socială cu rugăciunea și binecuvântarea, profesionalismul cu omenia, misiunea educațională cu menirea duhovnicească, spre clădirea unui viitor mai bun pentru tânăra generație, un viitor mai frumos și mai bogat nu numai în cele materiale,trecătoare, ci în îmbogățirea spirituală și a calității umane, în punerea temeliei către desăvârșirea și mântuirea la care cu toții suntem chemați.”
a redactat Cristina Roman