Activități organizate cu ocazia Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane

18/10/2023

 

Arhiepiscopia Sibiului, în parteneriat cu Asociația Filantropia Sibiu, începând cu anul 2013 a organizat diferite actiuni sau evenimente cu scopul combaterii oricărui tip de trafic de persoane prin diverse sesiuni de informare și prevenire a tinerilor, prin informarea sau formarea  preoților, prin conferințe, participare la ședinte extraordinare din cadrul Prefecturii sau cursuri de specialitate și prin parteneriate realizate cu instituții publice ale statului, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane fiind un partener constant.

În Sibiu a avut loc miercuri, 18 octombrie (dată declarata Zi Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane), prin Departamentul Social-filantropic o activitate adresată unui număr de peste 40 de elevi din clasele a IX-a si a XI-a de la Colegiul Tehnic ”Cibinium” din Sibiu. Intâlnirea a avut ca finalitate prevenirea, informarea și sensibilizarea tinerilor si a cadrelor didactice cu privire la realitatea și problematica exploatării multor persoane atât prin muncă silită, prin cerșetorie sau prin terorizarea acestora pentru a se obține servicii sexuale forțate. Toate acestea lasă în viața victimelor mari traume, care le marchează pe tot parcursul vieții. Activitatea, realizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție al Județului Sibiu își propune să informeze tinerii vulnerabili cu privire la metodele de recrutare desfășurate de către rețelele de persoane traficante, care sunt măsurile de siguranță prin intermediul cărora tinerii pot evita să ajungă astfel de victime, precum și procedurile recomandate pentru situațiile în care suntem în pericol sau există indicii despre alte persoane victime.

Conform datelor statistice realizate, tinerii sunt cei mai vulnerabili, spre exemplu, 90% dintre victimele exploatate sexual sunt tineri cu vârste între 14 și 25 de ani (conform www.18octombrie.ro). Acesti tineri, de cele mai multe ori cad în această capcană și sunt recrutați prin intermediul unor persoane apropiate care profit la maxim de atașamentul emoțional dezvoltat de victimă.

Oferirea de astfel de informații în rândul tinerilor poate prevenii situațiile în care tinerii pot ajunge victime, cunoscând astfel și profilele și modurile de identificare a persoanelor traficante. În acest sens acțiuni similare vor continua în cadrul altor proiecte sau activități pe tot parcursul anului.