Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului,a binecuvântat marți, 14 mai 2024, Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Muceniță Irina” din cartierul Valea Aurie, proiect filantropic al Asociației „Sfântul Nicolae”, condus de preotul Simion Săsăujan. Asociația este filială a Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu.
Cu această ocazie a fost săvârşită o slujbă de Te Deum sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului în sobor aflându-se consilieri eparhiali, protopopul Sibiului, precum și părintele prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă JustinianPatriarhul din București, președintele Asociației Sf Nicolae, pr. Simion Săsăsujan, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare.
Părintele Mitropolit a binecuvântat lucrările ce s-au realizat la acest așezământ de la ultima vizită, a înălțat rugăciuni pentru cei aflați sub ocrotirea voluntarilor care își desfășoară activitatea aici și a rostit un cuvânt de învățătură ziditor.
„Ne bucurăm foarte mult că acum, îndată după sărbătoarea mare a Învierii, după Săptămâna Luminată, am venit să vă aducem și dumneavoastră bucuria pe care am trăit-o cu toții și în ziua Învierii și în Săptămâna Luminată, o bucurie care se va prelungi în toate duminicile anului bisericesc. Ne bucurăm că, prin astfel de proiecte ale Bisericii, putem să fim de ajutor celor care sunt în nevoi, în necaz, în suferință. Observăm fiecare faptul că pe măsură ce înaintăm în vârstă vin neputințe pe care trebuie să ni le purtăm și noi, dar trebuie să ne îngrijim și de neputințele altora.
Anul acesta în Biserica noastră, Sfântul Sinod a hotărât ca să fie dedicat pastorației celor vârstnici și pastorației bolnavilor. Noi știm că boala nu e rânduită de Dumnezeu, ci boala a venit datorită faptului că primii oameni n-au ascultat și n-au vrut să rămână nemuritori și fără suferință și au păcătuit, iar ca urmare a păcatului a venit și suferința și moartea. Numai că Dumnezeu, prin Fiul Său Iisus Hristos, a transformat prin propria Sa suferință asumând suferința întregii omeniri, iar prin propria Sa moarte a zdrobit moartea. (…) Un om credincios înțelege boala ca pe un canon, ca pe o cruce pe care o poartă așa cum a purtat-o Hristos spre mântuire, nu spre chin și osândă. Deci, dacă suferința este acceptată de fiecare, asumată de fiecare dintre noi ea este spre folosul nostru, dar asumarea nu însemnează să ne lăsăm și să nu ne luptăm cu suferința, cu neputința.” a spus ierahul.
În continuare a vorbit părintele Simion Săsăujan,care a sărbătorit cu această ocazie împlinirea venerabilei vârste de 85 de ani și, inspirat de începuturile muncii misionare și filantropice la începuturile anilor ‘90 în cartierul sibian Valea Aurie, unde a acumulat 28 de ani de activitate neîntreruptă a Centrului de zi pentru copii al Asociației „Sfântul Nicolae”, s-a gândit în ultimii ani la vârstnicii din Sibiu care au nevoie de asistență permanentă și îngrijire din partea semenilor socotind că au, astfel, posibilitatea să își găsească o nouă familie la Căminul pentru persoane vârstnice „Sfânta Muceniță Irina” din cartierul Valea Aurie.
„Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a răspuns la chemarea noastră cu multă dragoste și a venit în mijlocul nostru, la căminul pentru persoane vârstnice «Sfânta Muceniță Irina». E mare ziua aceasta pentru că sunt aici persoane cu care am început acum 29 de ani această instituție, Asociația Filantropică Sf.Nicolae. Este mare această zi pentru că am încheiat un an de când, prin acești ctitori deosebiți, fără de care nu puteam rostui această casă, îi asistăm pe acești oameni ai noștri cărora le oferim dragostea noastră, le oferim bucuria noastră și le oferim toată asistența, ocrotirea socială, cum se numea altădată. Este importantă ziua aceasta pentru că e o zi de mulțumire în fața voastră, o zi de recunoștință a mea, întâi pentru toți cei care suntem aici prezenți. Iată, echipa noastră de zece persoane care lucrăm aici sunt prezenți, iată voluntarii, iată cititorii suntem laolaltă pentru a demonstra că se poate face bine în lumea în care trăim” a subliniat părintele Simion Săsăujan.
În semn de apreciere pentru întreaga activitate, ierarhul a oferit părintelui Simion Săsăujan, Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu”, pentru clerici, doamnei preotese Eugenia Săsăujan ordinul „Anastasia Șaguna”,iar ctitorilor și voluntarilor centrului acte de cinstire pentru sprijinul oferit.
În cadrul centrului, între cele patru infirmiere care îi îngrijesc permanent pe vârstnici se numără și doamna preoteasă Eugenia. După ani de zile în care a fost sufletul proiectelor pentru copii, timp în care le-a pregătit zilnic mâncarea și nu numai, aflată acum la o vârstă înaintată, a făcut cursuri de calificare pentru profesia de infirmier și ostenește pentru vârstnicii din cămin. Îi sunt alături alte trei infirmiere, un medic, un asistent medical, un asistent social, un psiholog și mai mulți voluntari. Vârstnicii sunt supravegheați și ajutați în permanență, zi și noapte, la cămin. Atunci când personalul angajat nu este prezent în mijlocul lor, în zilele de sâmbătă și de duminică, mai mulți voluntari asigură supravegherea, ajutorul și toate cele necesare vârstnicilor din cămin. Vârstnicii sunt mereu vizitați de aparținători, de rude sau de prieteni, iar programul zilnic le permite să se plimbe în parcurile din apropiere sau să meargă în oraș atunci când își doresc. Primesc trei mese pe zi și două gustări, iar condițiile de trai sunt foarte bune.