Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu Fundația HEKS și Fundația Open Fields și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, au desfășurat proiectul „Prin educație la locuri de muncă decente!” ce se adresează elevilor ciclului gimnazial prin meditații și consiliere iar pentru elevii de liceu clasele a X și a XI-a presupune o mediere pentru înscrierea lor cu o orientare potrivită pe piața muncii cu ajutorul consilierilor a avut joi, 6 iunie la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului conferința de final de proiect unse au fost prezentate datele finale ale proiectului.
Pe parcursul a trei ani de zile peste 2.900 de elevi din 20 de școli din județul Sibiu, majoritatea din clasele a VIII-a și a XI-a din învățământul profesional au beneficiat de consiliere de conștientizarea importanței continuării educației a elevilor ce provin din medii dezavantajate precum și o îndrumare pentru o orientare potrivită pe piața muncii.
Părintele dr. Adrian Roman consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului și președinte AFOS Sibiu a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenți și a mulțumit celor implicați în acest proiect.
„în Sfânta Scriptură avem un prolog de Evanghelie care spune:« La început a fost Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.» și cumva așa am înscris și noi de la bun început acest proiect din partea noastră, care suntem asociații creștine și așa o declarăm, mai ales pe a noastră, care este și bisericească în același timp, și că am încadrat totul în în Hristos, pentru că ne-am dorit să mijlocim și o relație pe care noi o avem înscrisă în credința noastră și pentru ceilalți, care sunt și parteneri, și beneficiari și colaboratori în acest proiect și zicem noi că am făcut-o cu smerenie. Poate în parte o spunem și că mai e, mai e încă multe de lucrat, ținând seama și de sufletul celui cu care ne-am ne-am întâlnit în acest proiect care, iată, a durat trei ani de zile și, în același timp, vizavi de faptul că suntem la final sau la încheiere de proiect.” a transmis Părintele dr. Adrian Roman consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului și președinte AFOS Sibiu
A urmat prezentarea datelor rezultate în urma proiectului acestui unde s-a observat o creștere cu 11 la sută a elevilor care optează pentru un loc de muncă după terminarea liceului date coroborate cu cele obținute din statistica anilor precedenți și cele obținute de la angajatori.
„Ca fundație ne-am început activitățile în domeniul educației de aproximativ opt ani, iar în ultimii cinci am desfășurat activități în domeniul consilierii și orientării în carieră. […] Suntem recunoscători pentru ceea ce s-a realizat într-un timp relativ scurt. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără buna cooperare a diverșilor actori implicați.[…] Majoritatea elevilor consiliați în cadrul proiectului au fost din clasele a VIII-a și a XI-a din învățământul profesional. Intervenția noastră urmărind două momente-cheie de pe parcursul educațional al elevilor pe de o parte, tranziția din clasa a VIII-a în clasa a IX-a către liceu sau către învățământul profesional, pe de altă parte, tranziția de la învățământul profesional spre primul loc de muncă. O altă linie de intervenție a fost dedicată consilierii, la început doar a fetelor din clasele mai mici. Am început cu clasele a cincea, a șasea și ulterior am trecut la clasele a patra, a cincea. Consilieri îndreptată spre conștientizarea importanței continuării educației de către fetele din medii dezavantajate. În ultimul an de proiect am reușit să extindem această activitate și pentru cu băieții din clasele a patra și a cincea. Activitățile desfășurate mai departe în acești trei ani au fost foarte diverse și am am încercat să combinăm pentru partea de consiliere atât activități de grup, cât și activități individuale. Să punem la dispoziția echipelor o platformă specializată. A fost vorba de From Career Planner pentru partea practică, să includem vizite la companii și acolo unde a fost posibil, organizarea de întâlniri cu invitați speciali care să le împărtășească elevilor despre specificul anumitor meserii, indiferent de nivelul la care s-a desfășurat activitatea de consiliere, ca fost în gimnaziu sau în învățământul profesional.” a afirmat Ioana Ardelean, Manger program, Fundația HEKS/EPER România
Domnul Emanuel Țapu, Director, Fundația HEKS/EPER România a ținut să mulțumească întregii echipe de profesioniști din diverse domenii de activitate ce au susținut acest proiect totodată anunțând intenția de continua din toamna acestui an finanțarea pe o perioadă de trei ani.
La final a urmat o scurtă proiecție a filmului de prezentate a proiectului rezultate în urma interviurilor realizate cu consilierii școlari implicați dar și a elevilor ce au beneficiat de consiliere precum și intervenții a celor prezenți implicați pe parcursul a celor trei ani în proiectul „Prin educație la locuri de muncă decente”.