BUCURIA ÎNTÂLNIRII ÎN SĂPTĂMÂNA POMENIRII SFINȚILOR DIMITRIE

31/10/2023

Proiectul „Prin educație spre locuri de muncă decente”, pe care AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu), îl derulează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu de aproape trei ani în mai multe școli gimnaziale și licee tehnologice din județul Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Fundația HEKS/EPER din Elveția, aduce bucurie în săptămâna pomenirii Sfinților Dimitrie.   

Plecând de la convingerea că toți copiii merită să fie înțeleși și protejați, că au nevoie să-și împărtășească emoțiile și bucuriile, echipa AFOS a oferit o ocazie deoseibită pentru elevii înscriși în proiect. Acești copii sunt foarte importanți pentru noi și au devenit o prioritate. Sunt sprijiniți în atingerea idealurilor lor, în strânsă colaborare cu școala și cu alte instituții partenere care au mijlocit întâlnirea lor cu câteva persoane speciale.

Tinerii de la Liceul Profesional Cibinium au primit vizita conducerii Fundației HEKS din Zürich-Elveția, finanțatoare a proiectului care are drept grup țintă 1000 de elevi. Cu această ocazie, elevii le-au pregătit daruri făcute în ateliere de practică, comunicându-le individual mesaje de recunoștință și motivaționale care i-au încredințat și mai mult pe finanțatori cu privire la finalitatea dorită și la rezultatele concrete ale proiectului. Oaspeții străini au remarcat evoluția elevilor aflați în ultimul an în raport cu cei proaspăt înscriși, saltul profesional foarte mare atins în numai doi ani de studii tehnice.

Din delegația de 14 persoane a Fundației HEKS au făcut parte dl. Walter Schmid, în calitate de președinte, doi vicepreședinți, Șeful de Programe pentru Europa, dna. Angela Elmiger, directori, membri, delegați ai Bisericii Protestante, dl. Emanuel Țapu, directorul HEKS România, dna. Ioana Ardelean, ofițerul de programe HEKS Cluj Napoca, iar din partea AFOS, pr.dr. Adrian Roman, președinte, coordonatorul proiectului, dl. Nicolae Blaga, consilieri și mediatori ai elevilor, între care amintim pe dl. Marius Talmațchi, dnele. Ioana Câmpean și Elena Muțiu, dar și angajatori și cadre didactice implicate in formarea elevilor sau în oferirea de oprtunități de carieră.

Mulțumim cu acest prilej conducerii Hotelului Împăratul Romanilor pentru găzduire și parteneriat, Complexului Național Muzeal ASTRA, ISU Sibiu și conducerii Muzeului Brukenthal Sibiu pentru colaborare, găzduire și îndrumare pe parcursul vizitei delegației.

Tot în aceste zile elevii de clasele a IV-a și a V-a de la Școala Octavian Goga din Rășinari înscriși în proiect, au vizitat Grădina Botanică din Cluj Napoca alături de Diana Leu, asistent social al AFOS, și de profesorii însoțitori. Elevii de clasele a VIII-a de la Școala Gimnazială Aurel Decei din Gura Râului au fost primiți în vizită la Liceele Octavian Goga și Agricol din Sibiu, precum și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu. Tinerii au fost deosebit de încântați să descopere mijloacele folosite la intervenții în situații de urgență, principiile de baza ale intervenției, respectiv traseul educațional de urmat pentru a accede la una dintre aceste profesii.

Reamintim că între obiectivele principale ale proiectului regăsim și angajarea absolvenților în câmpul muncii, dar și reducerea abandonului școlar în mediul rural, îndeosebi în rândul fetelor, dar totodată și descoperirea de sine, a vocației profesionale. De aceea, orientarea profesională și vocațională reprezinta scopul central al acestor vizite, iar timpul va putea dovedi că activitățile desfășurate acum vor aduce roade bune în viitor.