EXPERIENȚA SERVICIILOR SOCIALE ÎMPĂRTĂȘITĂ ȘI DESCOPERITĂ

20/11/2023

În perioada 15-17 noiembrie 2023, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS), coordonată de părintele Adrian Roman, consilier eparhial al Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului,a fost gazdă pentru delegația asociației sârbe EcumenicalHumanitarianOrganization/EkumenskaHumanitarnaOrganizacija din Novi Sad, Serbia. Membrii organizației, împreună cu reprezentanți ai fundației elevețiene HEKS, filiala Cluj-Napoca, parteneri ai ambelor organizații, s-au deplasat la sediul AFOS pentru o întâlnire de lucru care să dezbată aspecte care privesc serviciile sociale comune, activitățile sau acțiunile de care fiecare dintre părți sunt interesate, aspecte socio-economice, legislative și metodologice.

Delegația a vizitat și Academia sătească Înv. Ioan Dordea a Parohiei Cristian I și Școala gimnazială din comuna Cristian, jud. Sibiu, interesată fiind de desfășurarea activităților cu elevii în cadrul proiectului „Prin educație spre locuri de muncă decente!”, care se derulează de aproape trei ani cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și e susținut de Inspectoratul Județean Școlar Sibiu. Proiectul,coordonat de dl. Nicolae Blaga, asistent social principal și formator cu o bogată experiență,se derulează în școlile gimnaziale din localitățile Cristian, Orlat, Gura Râului, Rășinari, Săliște și Săcel și în șase licee tehnologice/școli profesionale sibiene, având între obiectivele principale, pe lângă medierea și angajarea absolvenților în câmpul muncii, și reducerea abandonului școlar în mediul rural, îndeosebi în rândul fetelor, dar și consilierea în carieră, formare și dezvoltare personală, oferire de meditații la Limba și Literatura Română și Matematică, consiliere pentru profesori și părinți.

Delegația a avut o întrevedere și cu directorul școlii din Cristian, dl. Ion Chiș, dar au participat și la activități interactive susținute de dna prof. Mariana Bozdog, consilier în cadrul AFOS, de mediatorul școlar Diana Leu,asistent social al Departamentului Social al Arhiespiscopiei Sibiului și consilier al AFOS și de dna Elena Muțiu, consilier/expert în cadrul proiectului. Colegele noastre audemonstrat faptul că oferind profesionalism, empatie și consecvență se poate atinge scopul nobil de a aduce o schimbare în bine în viețile cât mai multor familii. S-a constatat cât de importantă este oferirea în cadrul școlii a mijloacelor prin care elevii și tinerii să deprindă abilități de organizare, comunicare, lucru în echipă, coordonare. Doar astfel ei își descoperă și pun în valoare calitățile native și le potențează prin arta educației pentru viață.