Pentru o acceptare si integrare constienta a celor diferiti sau speciali

08/08/2024

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Laurentiu, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului a fost din nou alaturi de Asociația „Împreună pentru Ștefan” si cu Interact Sibiu la un eveniment dedicat intelegerii integrării și celebrării diversității în comunitatea noastră. A doua editie a Evenimentului „Star pentru o zi!” din vara aceasta, din Piața Habermann a adus împreună copii atipici și tipici într-un spectacol plin de momente artistice. Organizatorii au urmarit încurajarea acceptarea și înțelegerea diferențelor dintre persoane, contribuind la eliminarea stereotipurilor și prejudecăților.
Asociația „Împreună pentru Ștefan” a fost înființată în anul 2021, având ca scop principal integrarea și acceptarea în societate, a copiilor și tinerilor cu Sindrom Down și alte dizabilități. Acest lucru poate fi realizat doar cu ajutorul, sprijinul și implicarea a cât mai multor persoane sau asociatii. Astfel este si
Asociația Interact Sibiucare nu este numai un ONG non-profit care promovează munca in echipă, sportul și dorința de a ajuta. Membrii sai marturisesc ca sunt “A-ul care face din CASĂ un ACASĂ. Interactul a deschis multe porți în viitorul apropiat tinerilor, iar dorința fiecărei persoane care face parte din acest ONG este de a ajuta comunitatea și de a se dezvolta pe plan social și personal.

Programul evenimentului a inclus prezentări de modă Emilinca Tailor și Elioo, momente muzicale oferite de grupul folk „Balada” și clasa de Canto „Domy Music Star” a Palatului Copiilor din Sibiu, dansuri moderne și clasice coordonate de Alexandru Lazăr din cadrul Dance Xplosion Academy și o piesă de teatru coordonată de Bianca Babeș. Invitatul special al evenimentului a fost Doina Părăian.

Copiilor atipici li se ofera prin astfel de intalniri oportunitatea de a-și construi încrederea în sine și abilitățile interpersonale prin descoperirea si dezvoltarea unor calitati sau talente in relatie cu ceilalti. Participarea copiilor atipici în activități comunr urmărește încurajarea acceptării și înțelegerii diferențelor în comunitate si contribuie la eliminarea stereotipurilor sau prejudecăților.

Membrii asociatilor au incercat să atragă si in acest mod celor din comunitatea locala atenția asupra importanței incluziunii. Am transmis mesajul impreuna pt a fi mai puternic, exprimandu-ne empatia si sprijinul pentru familiile care se straduiesc prin astfel de proiecte culturale sa-si integreze proprii copii in comunitatea din care fac parte deja.

Proiectul este organizat cu grijă de voluntari dedicați din cadrul Asociației „Împreună pentru Ștefan”, Interact Sibiu și Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu, care își aduc contribuția altruistă pentru a face ca această experiență să fie memorabilă pentru toți cei implicați.