Spectacolul „Examen”, în regia Anei Mujat și scris de Mădălina Ivașcu și Gabi Muncuș, face parte din proiectul „Prin educație, la locuri de muncă decente!” (2021-2024 și 2024-2027) al AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) a Arhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu Fundația HEKS și Teatrul „Gong”. Piesa de teatru a fost jucată timp de cinci zile si anul trecut, cand a avut loc Premiera pentru 500 de elevi. Anul acesta au participat încă 500 de elevi și cadre didactice din liceele tehnologice sibiene și săliștene, din clasele a X-a și a XI-a. Cea de-a treia reprezentație a avut loc chiar de Ziua Mondială a Teatrului, iar impactul temelor abordate și-au pus amprenta pe tinerii elevi aflați în public.
A fost un spectacol creat și jucat de tineri, menit să ofere un tip de experiență care ar putea să-i ajute pe elevi să se descopere mai bine. Impactul temelor abordate pe scenă și-a pus amprenta pe tinerii spectatori. Violența în familie, violența în școală, bulling-ul de tip fizic și psihologic, neimplicarea profesorilor în substratul de comportament al elevilor pentru a descoperi cauza, mascarea prin aparențe a adevăratelor sentimente și trăiri, traume, neacordarea atenției necesare persoanelor din jur,
toate acestea au fost surprinse într-un spectacol cu o încărcătură emoțională mare.
„Mie mi s-a părut că deja ei sunt pe scenă și chiar în timp ce piesa era jucată am remarcat că deja au identificat colegi printre personajele de pe scenă. Chiar am auzit nume ale colegilor șoptite în spatele meu. Deja cred că au început să descopere și să se folosească de această piesă de teatru care, da, se joacă și de către tineri elevi”, a spus la finalul spectacolului părintele dr. Adrian Roman, consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului și președinte AFOS.
Timp de 20 de minute după ce piesa a fost jucată, actorii au fost puși față în față cu elevii spectatori și au urmat discuții libere și interactive despre temele abordate, despre viziuni și despre ceea ce au simțit ei ca spectatori ai unor secvențe care se pot întâmpla și în realitate, chiar lângă ei.
O actriță elevă, Nora Șerban, relata la prima reprezentație: „Pe mine teatrul m-a ajutat foarte mult să am mai multă încredere în mine și să-mi cresc stima de sine. Acum doi ani, să spunem, nu aș fi avut niciodată curajul să fiu în fața atâtor oameni și să vorbesc, iar asta este o performanță foarte mare pentru mine”.
Proiectul „Prin educație, la locuri de muncă decente!” se adresează elevilor ciclului gimnazial prin meditații și consiliere, iar pentru elevii de liceu, clasele a X-a și a XI-a, presupune o mediere pentru înscrierea lor cu o orientare potrivită pe piața muncii cu ajutorul consilierilor.
Nicolae Blaga, asistent social si formator, cordonator al primei faze a proiectului a pornit inițiativa de a se crea o nouă colaborare cu Teatrul Gong în cadrul proiectului pentru a produce în premieră acest spectacol experiment de teatru social „Examen”.
Spectacolul a avut în distribuție actori profesioniști (Iulian Buzuloiu, Mădălina Ivașcu, Gabriel Muncuș, Raluca Pavel) și liceeni din Sibiu. Este vorba despre Diana Adam (17 ani, elevă la Colegiul Pedagogic, clasa a XI-a), Bogdan Cosman (18 ani, elev la Colegiul „Gheorghe Lazăr, clasa a XI-a ”), Maria Mujat (18 ani, elevă la Liceul de Artă, clasa a XII-a), Laura Pavăl (17 ani, elevă la Colegiul Pedagogic, clasa a X-a), Varga Alin (16 ani, elev la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, clasa aX-a), Nora Șerban (17 ani, elevă la Liceul „Onisifor Ghibu”, clasa a XI-a) și Dragoș Tunaru (18 ani, Colegiul Economic „George Barițiu”, clasa a XII-a).
Mesajul final al piesei de teatru jucată zilnic, până astăzi, inclusiv, pe scena Teatrului Gong, a fost „nu rămâneți singuri și cereți ajutor”, un mesaj îmbrățișat de majoritatea elevilor care au vizionat spectacolul.
„Astăzi se desfășoară o părticică a proiectului nostru, și anume lucrarea de a descoperi în elevi instrumente. Prin oglindirea in rolurile din piesă au posibilitatea de a-și descoperi sentimentele, răspunsurile la complicațiile vieții adolescentului, o scenă pe care ei joacă diverse roluri acasă sau la școală. Lucruri pe care ei le disimulează încearcă aici să le descopere, să le exprime. Am observat din reacțiile lor și și am aflat din relatările lor că au putut identifica problematicile din familie, ale profesorilor, ale lor și ale părinților, pentru că și în proiectul nostru sunt cu toții înscriși — părinți, profesori și elevi în același timp. A fost și o bucurie pentru ei, a fost și amuzament, însă totul este amestecat cu tragicul și cu dramele din viețile lor și mai ales cu cele care se întâmplă în școală”, a mai spus părintele dr. Adrian Roman, președinte AFOS.
Mulțumiri conducerii Teatrului Gong, d-nului manager Adrian Tibu, actorilor, autorilor și echipei care a pus în scenă această piesă! Mulțumim colegilor de la AFOS, din echipa Job Mediator, Fundației HEKS și sponsorilor parteneri din spatele proiectului!