Excursii tematice, ateliere și cunoaștere de sine în cadrul activităților scolare ale AFOS

16/05/2025

AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) a Arhiepiscopiei Sibiului continuă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, din septembrie 2024, o a doua fază a unui proiect încheiat cu rezultate notabile în vara anului 2024, denumit ”De la educație la locuri de muncă decente și care a debutat din nou pentru o perioadă de încă 3 ani de zile (septembrie 2024-iulie 2027).
ONG-ul eparhial a încheiat un parteneriatul cu Fundația Open Fields, cu Inspectoratul Școlar și cu Fundația HEKS care finanțează și monitorizează proiectul, sprijinul fundației prin sponsorii săi pentru acest proiect fiind în valoare de aproape 8.000.000 lei și include pentru început 1.000 de elevi la care se adaugă părinți, educatori, profesori, reprezentanți ai companiilor angajatoare sau formatoare ale tinerilor.
Majoritatea elevilor consiliați în cadrul proiectului sunt din clasele a VIII-a și a XI-a din învățământul profesional. Intervenția specialiștilor urmărește două momente-cheie de pe parcursul educațional al elevilor pe de o parte, tranziția din clasa a VIII-a în clasa a IX-a către liceu sau către învățământul profesional, pe de altă parte, tranziția de la învățământul profesional spre primul loc de muncă. O altă participare sau intervenție este dedicată consilierii, fetelor si băieților din clasele a IV-a si a V-a. Consilieri pun accentul pe conștientizarea importanței continuării educației de către fetele din medii dezavantajate. Activitățile desfășurate sunt foarte diverse și se încercă combinarea pentru partea de consiliere atât a activităților de grup, cât și a celor individuale. Echipele folosesc o platformă specializată -From Career Planner – pentru partea practică, includ vizite la companii și acolo unde e posibil, se organizează întâlniri cu invitați speciali care să le împărtășească elevilor despre specificul anumitor meserii, indiferent de nivelul la care se desfășoară activitatea de consiliere, în gimnaziu sau în învățământul profesional.
Întâlnirile pentru activități sunt organizate săptămânal încă de acum mai bine de 3 ani de zile în școli gimnaziale ca cele din Rășinari, Gura Râului, Orlat, Cristian, Săliște sau Săcel și licee tehnologice/școli profesionale sibiene ca Liceul Ioan Lupaș Săliște, Colegiul Tehnologic Independența, Colegiul Tehnic Cibinium, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara Terezianum, Liceul Agricol și Liceul Economic George Barițiu. Acestea beneficiază de serviciile proiectului, având între obiectivele principale, pe lângă angajarea absolvenților în câmpul muncii, și descoperirea timpurie a vocației profesionale și reducerea abandonului școlar în mediul rural, îndeosebi în rândul fetelor.
Scopul atelierelor si vizitelor este unul de reconectare sufletească și de a aduce împreună elevii și părinții, în cadrul școlii sau în cele exterioare, de a oferi ocazia petrecerii de timp împreună, de a comunica, a socializa și chiar de a se relaxa, construind împreună idei si clădind relații.
Se pune accent pe acceptare și unicitate, se transpun concepte din cărți în atelierele de bricolaj, unde fetele se bucură de întregul proces și își demonstrează creativitatea.
Pe baza informațiilor si experienței celor implicați în proiect, dar și a partenerilor din sistemul de educație sau al specialiștilor care analizează datele din parcursul sau evoluția elevului, școlilor, companiilor, se realizează comunicări ale politicilor publice concepute de către parteneri pentru diseminarea lor în cadrul comisiilor specializate din Parlamentul României cu scopul îmbunătățirii cadrului legislativ, având ca obiectiv crearea de facilități care sa sprijine calea pe care o urmează un elev de la școala până la alegerea unei profesii și a unui loc de muncă.