Bucuria Nasterii Domnului-Ateliere de Crăciun pentru fete si baieti, excursii tematice și daruri

23/12/2023

In cadrul activitatilor scolare ale AFOS (Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu) a Arhiepiscopiei Sibiului din cadrul unui proiect în parteneriat cu HEKS, o fundatie elvețiană care sprijină financiar si alte activități ale asociației, s-au realizat ateliere de Craciun dedicate mamelor și fetelor din comuna Cristian, jud. Sibiu, respectiv colectivul claselor a IV-a si a V-a. Intalnirile fac parte din activitatile săptămânale începute acum aproape 3 ani de zile.
Mamele împreună cu fetele au avut prilejul de a petrece timp de calitate unele cu altele într-un cadru frumos organizat, ascultând colinde ce vestesc Nașterea Mântuitorului. Scopul acestui atelier a fost unul de reconectare sufletească. Este important sa fim atenti la cei de langa noi, mai mult decat la bucatele alese pe care in special mamele le pregatesc pentru toti cei ai casei.
Tot un astfel de atelier s-a realizat in aceste zile, tot în mărginimea Sibiului, la scoala din Gura Râului, unde numeroase fete au fost extrem de bucuroase, atat de primirea de care au avut parte, cat si de faptul ca au putut realiza decorațiuni de Craciun pe care sa le ofere in dar celor dragi.

Bucuria Nasterii Domnului a culminat si cu cele două excursii oferite de asociația eparhială organizate cu clasele a IV-a si a V-a de la Liceul Tehnologic “Ioan Lupas” din Saliste. A fost o mare bucurie pentru cei mici, unii dintre ei având in cadrul acestor excursii prima experiență cinematografică, prima intrare in Catedrala Mitropolitană din Sibiu si prima vizita la un Târg de Craciun. Excursiile au avut si un rol pedagogic. Înaintea vizitării catedralei, domnul Radu Baja, directorul adjunct al scolii din Saliste le-a vorbit copiilor despre Dumnezeu, despre credința creștină si marea sărbătoare care se apropie, Nasterea Domnului.
O nouă activitate inclusă în proiect este cea cu băieții. La Scoala Gimanzială din Cristian au avut loc si activități practice specifice acestor săptămâni. Băieții clasei a V-a au picat conuri de brad pentru ornamente, iar băieții din clasa a IV-a au avut un atelier digital, au creat singuri și au împodobit ornamente de Crăciun în aplicația Paint. Se remarcă și elevii cu C.E.S. care in cadrul acestor intalniri uimesc prin motivatie, dibăcie si perseverență.
Scopul atelierelor organizate în preajma Crăciunului a fost acela de a aduce împreună elevii și părinții, în cadrul școlii, de a oferi ocazia petrecerii de timp împreună, de a comunica, a socializa și chiar de a se relaxa construind decorațiuni specifice sărbătorilor. A fost creată atmosfera potrivită și s-a pus accentul pe comunicare și colaborare în echipă (mama-fiică), invitând totodată părinții să reflecteze asupra relației cu copilul lor și asupra timpului petrecut împreună. Feedbackul primit a fost unul pozitiv, atât fetele cât și mamele lor au lucrat împreună cu foarte multă implicare, aratându-se la final foarte încântate de activitățile în sine, de materialele folosite, de dialogurile purtate și de legăturile realizate in aceate mici cluburi ale fetelor.